ژئوممبران ها اساساً ورقه های نازک و نفوذناپذیری هستند که از مواد لاستیکی یا پلاستیکی ساخته می شوند و عمدتاً برای آستر کاری و پوشش تاسیسات ذخیره مایعات و گاز ها به کار می روند. ژئوممبرین ها دسته ای از خانواده ژئوسنتیتیک ها هستند که به شکل قابل ملاحظه ای نفوذناپذیرند. ماده اصلی تشکیل دهنده ژئوممبرین ها پلیمر های مصنوعی اند و مهمترین نقش آن ها به عنوان ماده ای محافظ در برابر عبور سیالات می باشد. کاربرد وسیع ژئوممبرین ها وابسته به خواص فوق العاده آن ها نسبت به وزنشان می باشد. از مشخصات بارز این عایق ها می توان به مقاومت های کششی ، پارگی ، سوراخ شدگی بسیار بالای آن ها اشاره نمود. درصد ازدیاد طول این عایق ها تا بیش از 7 برابر طول اولیه آن ها می باشد. همچنین نفوذناپذیری ، انعطاف پذیری توام با مقاومت بالا در برابر پاره شدگی و سوراخ شدگی و تغییرات بالای دمای اطراف ، مقاومت در برابر مواد شیمیایی ، سبک بودن و نصب سریع آن ها است. ژئوممبران دارای طبیعت پلیمری هستند و به این دلیل در مقایسه با خاک های رسی و ژئو تکستایل ها نفوذناپذیرتر می باشند ، آزمایش های عبور خاک آب ، ضریب نفوذناپذیری آن ها – 10*2.7 m/s 15 نشان داده است.
از جمله مهمترین کاربرد های ژئوممبراین کاربرد به عنوان آستر و محافظ می باشد که عمدتاً در سطوح داخلی کانال ها ، مخازن و لوله های آبرسانی مورد استفاده قرار می گیرد. مقاومت بالای ژئوممبرین در برابر سایش مانع از ساییده شدن سطوح این تاسیسات می شود. همچنین می توان از تاثیرات منفی فاضلاب بر روی سطوح تاسیسات مربوطه با نصب لایه ژئوممبرین بر روی آن ها جلوگیری نمود. جهت حفاظت سازه های بتنی در برابر حملات شیمیایی خورنده محیط اطراف نیز می توان از ژئوممبرین استفاده نمود.
ژئوممبران ها مقاومت بسیار زیادی در برابر فشار و پارگی دارند به طوری که می توان در حین اجرای ژئوممبران ، با وسایل سنگین از جمله بولدوزر روی آن تردد نمود.
- انعطاف پذیر و غیر قابل نفوذ در برابر آب
- حفظ خاصیت نفوذناپذیری در تمام طول عمر
- امکان افزایش طول تا 7 برابر طول اولیه
- مقاوم در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید
- گستره وسیع تحمل دمایی از 40- تا 70+ درجه سانتی گراد
- عدم شرکت در واکنش های شیمیایی به علت دارا بودن آنتی اکسیدان
- مقاوم در برابر انواع مواد شیمیایی نظیر اسید ها ، باز ها و نمک ها
- مقاوم در برابر عوامل محیطی و بیولوژیکی نظیر رویش نی ، علف هرز ، جانوران جونده ، باکتری ها و جلبک ها
- یک سوم هزینه بتن
- یک سوم زمان ساخت نسبت به بتن
- نصب هر هزار متر در 48 ساعت
- ده سال گارانتی
- احداث استخر های ذخیره آب جهت کشاورزی
- پوشش کانال ها و نهر های آبیاری و آبرسانی
- ایزولاسیون منابع زیر زمینی و غیره
- کاهش عملیات خاکی و افزایش سرعت آب و دبی کانال
- حذف لایه فیلتر زهکش
- حذف عملیات تعویض خاک
- افزایش عمر مفید کانال به چندین برابر عمر کانال بتنی و عدم نیاز به ترمیم و نگهدار
- جهت استفاده از ژئوممبرین ها در سطوح شیب دار و یا قائم و جاهایی که امکان لغزش وجود دارد از نوعی ژئوممبرین استفاده می شود که بر روی سطح آن برجستگی هایی به شکل میخ وجود دارد. این میخچه ها در آستر زیر فرو رفته و مانع از لغزش لایه ژئوممبرین می شود.
- در هنگاه نصب ژئوممبرین باید کاملاً توجه داشت که از هر گونه خراش بر سطح آن جلوگیری شود. خراش های سطحی به شکل قابل توجهی قابل توجهی موجب کاهش مقاومت می شوند.
- ژئوممبرین به صورت لوله ای و تخته ای در بازار عرضه می شود. گاهی برای سطوح وسیع مجبور به چسباندن چند لایه ژئوممبرین می باشیم. برای چسباندن ژئوممبرین در خارج از کارخانه و در محل کارگاه معمولاً از چسب های مخصوص استفاده می شود. گاهی نیز جهت چسباندن دو لایه ژئوممبرین از ماده حلالی که موجب حل شدن دو لایه مجاور در هم می شود استفاده می گردد.