🍀 زیستپالایی راهی برای مبارزه با آلودگیهای پلاستیکی
--
✅یکی از عمدهترین مسائل زیستمحیطی عصر حاضر آلودگی پلاستیکها است. هزینه پایین، تولید آسان و بسیاری از عوامل دیگر باعث رشد چشمگیر تولید پلاستیکها در قرن اخیر شده است و به تبع آن بسیاری از مناطق از جمله اقیانوسها و دریاها مملو از این ماده غیرقابلتجزیه گردیدهاند. چین، ایالات متحده و اروپا از عمدهترین تولیدکنندگان ضایعات پلاستیکی در سراسر دنیا هستند.
--
✅جدای از نیاز به فرهنگسازی در جهت استفاده کمتر از پلاستیکها، یک راه حل امیدوارکننده دیگر هم میتواند به وسیله مفهوم «زیستپالایی» یا به عبارتی استفاده از میکروارگانیسمها و دیگر اشکال حیات برای تجزیه آلایندههای زیستمحیطی ارائه شود.
--
✅پلی اتیلن ترفتالات (PET) یک پلاستیک با مصرف گسترده است. با اینکه این پلاستیک بیشتر از هر پلاستیکی بازیافت میشود، اما برای مثال در کشوری مانند ایالات متحده تنها حدود ۳۰ درصد آن مورد بازیافت قرار میگیرد.
--
✅در ابتدای سال ۲۰۱۶، یک گروه از محققان ژاپنی با بررسی یک واحد بازیافت پلی اتیلن ترفتالات، باکتری جدیدی به نام Ideonella sakaiensis 201-F6 را جداسازی نمودند که آینده روشنی را به عنوان یک جایگزین جهت دفع PET به تصویر میکشد. به نظر میرسد که این باکتری قادر به تجزیه کامل پلاستیک، با تغذیه بر روی آن به عنوان منبع عمده کربن و انرژی باشد.
--
✅باکتری Ideonella sakaiensis تجزیه PET را در نتیجه تولید دو آنزیم هیدرولیتیک کاتالیز میکند که محققان آنها را PETase و MHETase نامیدند. PET به وسیله این دو آنزیم به مونومرهای خود یعنی ترفتالیک اسید و اتیلن گلیکول متابولیزه میشود. بنابراین خود ترفتالیک اسید میتواند بدون نیاز مجدد به نفت، برای تولید پلاستیک مورد استفاده قرار گیرد. --
✅یک نکته بسیار جالب در این پژوهش این است که به نظر میرسد آنزیم های PETase و MHETase از نظر تکاملی منحصر به فرد باشند و نقش آنها در سویه sakaiensis منحصراً تجزیه پلیمر PET باشد. این بدان معنا است که این آنزیمها عملکرد خاص خود را تنها در یک بازه ۷۰ ساله یعنی از زمان ظهورPET کسب کرده اند!
--
✅این مطالعه بستری را برای کشف بالقوه میکروارگانیسمهایی با توانایی تجزیهای مشابه جهت مصارف مختلف فراهم میسازد.